Ga je zelf een tiny house bouwen, wil je zelf ecologisch of biobased bouwen aan je huis of ecodorp, en wil je zowel achtergrondinformatie als praktische handvaten? Kom dan naar ons gezamenlijk cursusweekend “Zelfvoorzienend Off-grid” (Strohplatz) ! én “Klimaatontwerp” (Tiny House Academy)
Reserveer meteen een cursusplek
In dit weekend behandelen we alles rondom zelfvoorzienend klimaatcomfort op basis van off-grid principes. Niels van Strohplatz zal zich op zaterdag richten op brede kennis rondom warmte water energie en toilet. Jan-Willem van de Tiny House Academy zal op zondag les geven in klimaatontwerp en ontwerpprincipes. Ga je niet in een tiny house maar in een andere woonvorm wonen zoals een boomhut, binnenvaartschip of marslander: je bent van harte welkom!
Ik ben heel blij dat ik deze cursus gevolgd heb. Ik heb nu inzicht in het stroomverbruik en de mogelijkheden die er zijn voor water, verwarming en eventuele bijverwarming in de winter. Wat ik nodig heb om verder te kunnen met de plannen voor mijn Tiny House is aan bod gekomen. Topdag!
Wat ga ik leren?
Na de cursusdag van Niels heb je maandenlang uitzoekwerk uitgespaard en ken je ruim voldoende basisbegrippen om beslissingen te nemen rondom ecologisch isoleren, wel of niet een zonneboilersysteem, hoe en welk zonnepaneelsysteem, enzovoort. Je zal bijvoorbeeld leren:
- het verschil tussen ecologisch bouwen en circulair bouwen
- hoe verrassend onbelangrijk zonnepanelen zijn en hoe belangrijk zonneboilers
- hoeveel liter water je kunt verwarmen met een zonnepaneel
- waarom je zou kiezen voor vloerverwarming i.p.v. elektrisch of met hout verwarmen
- waarom je een composttoilet zou nemen
- waarom een composttoilet zou kunnen gaan stinken
- hoeveel regenwater er op tiny house gemiddeld valt
- waarom flexibele houtvezel zou verkiezen boven wol
- hoe je zelf berekent hoe dik volgens het bouwbesluit een wand moet zijn
- hoeveel elektriciteit je daadwerkelijk kan opwekken en wat je er nog mee kan
- hoe een helofytenfilter werkt
- ….en zo nog heel erg veel andere zaken.
Na de Klimaatontwerp dag met Jan-Willem heb je met diverse ontwerpprincipes een verdiepingsslag gemaakt om nóg meer specifiek voor jouw situatie aan de slag te kunnen. Enkele dingen die je bijvoorbeeld leert zijn:
- je huis vorm te geven op basis van oriëntatie op de zon
- zorgen dat je geen warmte/koudebruggen in de constructie krijgt
- spelen met dakvormen voor optimale regenwateropvang
- de buffers voor water-elektra-warmte onzichtbaar te maken
- verschillende systemen zinvol op elkaar te laten aansluiten
- je eigen rol als mens in het systeem te zien
- relatieschema’s van verschillende onderdelen te tekenen
- …en diverse andere vaardigheden die jou verder helpen.
Wie geeft beide cursusdagen?
Niels Gorisse (Strohplatz) neemt zijn ervaringen mee vanuit zijn huis in Duitsland zo duurzaam mogelijk bouwen, leven in een camper en jarenlang cursussen volgen en geven. Hij legt vanuit ervaring zowel het grote plaatje als desgevraagd de kleinste details helder uit.
Jan-Willem van der Male (Tiny House Academy) is opgeleid architect en zelfbouwer van zijn eigen tiny house. Hij geeft cursussen op gebied van tiny house en duurzaam bouwen. Zijn passie is milieu-verantwoord low-impact bouwen op basis van eenvoud.
We zijn er van overtuigd een ervaring te bieden waar je veel energie van krijgt!
Waar en wanneer?
Zaterdag en zondag ben je vanaf 09:30 welkom, de lesdagen zijn ongeveer van 10:00-13:00 en 14:00-17:00. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt. Er mogen foto`s gemaakt worden van alle getoonde materialen en alle sheets. Reserveer s.v.p. op tijd om te voorkomen dat een dag vol zit.
Locatie online betekent: een interactieve online cursusdag via jouw eigen laptop thuis (webcam vereist). U ontvangt een herinneringsmail 2 dagen voor aanvang van de cursus en de avond van tevoren een e-mail met instructies; u betaalt toegang per persoon.
Prijs: 139,-