Zelf bouwen van een tiny house?

Wij zijn natuurlijk absolute voorstanders van het zelf bouwen van een tiny house. We proberen dan ook iedereen er van te overtuigen. Het is alleen niet voor iedereen weggelegd. Daarom laten we graag weten wat er komt kijken bij zelf bouwen. Dan kun je een weloverwogen inschatting maken om dit avontuur aan te willen gaan.

Het eeuwige dilemma: tijd of geld

Het zelf bouwen van je eigen tiny house kost veel tijd. Dit heeft er simpelweg mee te maken dat je zelf (over het algemeen) geen professioneel bouwer bent. In feite moet je alles aanleren en is iedere fase in de bouw weer iets dat je waarschijnlijk nooit eerder gedaan hebt. Het is een illusie om te denken dat je binnen 3 maanden een huis kunt bouwen. Zelfs professionele bouwers hebben bijna 2 maanden nodig om een huis tot in de puntjes afgewerkt op te leveren. Als zelfbouwer kun je dus rekenen met minimaal 5 a 6 maanden.
Het laten bouwen van een tiny house kost veel geld. Niet omdat je om mega veel luxe vraagt, maar vanwege arbeid. Arbeid in Nederland is erg duur en daarbij rekenen bouwers ook nog een gezonde marge. Het komt er dus vaak op neer dat je een keuze moet maken tussen tijd of geld. Het lijkt een universele wet in onze wereld.

zelf-bouwen-bouwdip

De bouwdip bij zelf bouwen

Aan het begin van de bouw zit je nog vol goede moed. Je voelt het enthousiasme door je hele lichaam gaan. En als je dan de bouwmaterialen voor je ziet liggen stijgt het heel even naar je hoofd. Je beseft dat je aan een geweldig avontuur begonnen bent. De eerste weken lijken voorbij te vliegen en het framewerk staat binnen een paar weken overeind. De voortgang is direct zichtbaar en alles wat je af krijgt is weer een nieuwe mijlpaal. Na ongeveer 2 maanden begint het bouwen een routine te worden. Je werkt lekker door en krijgt genoeg hulp van vrienden. Je huis begint al aardig vorm te krijgen.
Maar dan, rond de 3 a 4 maanden, merk je eigenlijk dat je meer energie kwijt bent dan dat je er aan resultaat voor terug krijgt. Je hebt de hele dag staan zwoegen op het kitten van de badkamer. In jouw ogen is de badkamer nog steeds hetzelfde, alleen nu… waterdicht. Je vraagt je vrienden alleen nog voor wat grotere klussen en je begint een beetje eenzaamheid te ervaren. En dan halverwege maand 5 zie je het even helemaal niet meer zitten. “Waar ben ik aan begonnen?” denk je dan. De to-do lijst is nog zo lang en je zit zo laag in je energie. Je besluit maar even een week helemaal niks te doen.
Het is pas na deze bouwdip dat je de planning liever anders had willen doen. Het is het moment dat je daadwerkelijk de hoofd- van bijzaken weet te onderscheiden. Het maken van een prioriteitenlijst geeft je weer nieuwe moed. Als je in ieder geval deze zaken voor elkaar krijgt, dan hoef je je over de rest niet zoveel zorgen te maken.

Het “ik mis nog dit onderdeel” moment

Vaak is het maandag in deze situatie, je hebt van het weekend besloten om aan de slag te gaan met de waterleidingen. Je zoekt alles bij elkaar en begint de eerste buis op maat af te snijden. Je hebt van tevoren bepaald welke koppelstukken je nodig had en je krijgt alles al flink op gang. Tot het moment dat je erachter komt dat je de leidingen aan de wand wil monteren. Je pakt het doosje wandbeugels en schroeft ze zelfverzekerd op de juiste plek in de wand. Daarna pak je de leiding en duwt deze in de beugel. Tot je verbazing valt de buis er gewoon weer uit. Wat blijkt, de beugels hebben de verkeerde maat. In eerste instantie vloek je een eind om je heen, maar bedenkt snel: “Die haal ik nog wel, in de tussentijd kan ik door met het aanbrengen van plintjes rond het plafond.”
De eerste latjes zijn snel verwerkt en zitten er mooi tegenaan. Je pakt de volgende en zaagt het keurig netjes af. Maar bij het aanbrengen kom je erachter dat de montagekit op is. Je loopt naar de voorraad kit voor een nieuwe. Je zoekt grondig door de doos met kit, maar kunt het niet vinden. Alle soorten kit zijn aanwezig behalve montagekit. Dit keer vloek je alleen even in je hoofd en schrijft het op je boodschappenlijstje erbij. Je besluit door te gaan met de volgende klus, maar dat kan eigenlijk pas als de hele gevel af is. Maar om dat af te maken moet je eerst nog wat planken lakken. Uiteraard mis je daarbij weer een kwast. Aan het eind van de dag kom je tot de conclusie dat je niks af hebt gekregen. En nog even snel naar de bouwmarkt zit er niet in, want die is net gesloten. Morgen weer een dag…

zelf-bouwen-keur-goed

De “Ik keur het goed” vrijdag

Aan het eind van een lekkere klusweek ben je bezig met nog wat beplating van een tussenwandje. Je zoekt door je rest stukken hout naar geschikte afmetingen. Eigenlijk kun je niks vinden dat net goed uitkomt en je hebt ook geen zin om voor zo’n klein stuk een nieuwe plaat te kopen. Je besluit 2 delen tegen elkaar aan te zetten. De naad mooi in het midden. Je schroeft de platen vast en kijkt naar het resultaat. Op zich ziet het er niet slecht uit. Maar dan als je de schroefgaten wilt afwerken merk je dat de platen onderling van elkaar gebogen zijn waardoor een klein randje ontstaat. Je duwt de linker plaat naar achter, maar deze schiet na een seconde alweer terug. Eigenlijk baal je als een stekker, maar door de hoeveelheid werk die je erin gestoken hebt kun je alleen nog maar denken: “Ik keur het goed, tijd voor bier”

Je krijgt er zoveel voor terug

In alle voorbeelden hierboven worden aardige tegenslagen beschreven. Je zou bijna tot de conclusie komen dat zelf bouwen pure marteling is. Maar als jij nu nog niet afgehaakt bent met het lezen van dit stuk dan is zelfbouw echt wel iets voor jou. Zelf bouwen doe je niet alleen omdat je dan goedkoper uit bent. Je doet het voor de ervaring. Het is een soort van “once in a lifetime” ervaring die niemand meer van je afpakt. Je leert ongelofelijk veel nieuwe skills en je vergaart ook bijzonder veel nieuwe kennis. Je bouwt aan je karakter en doorzettingsvermogen. Het voelt bijna alsof je je ziel in je woning verwerkt.
Aan het eind van de rit ben jij degene die kan zeggen een eigen huis gebouwd te hebben. Eventuele fouten weet je te accepteren of aan te passen. Hierdoor zul je ook meer zorgen voor je huis in termen van onderhoud. Het gevoel van trotsheid is onbeschrijfelijk en je bent een enorm stuk onafhankelijker geworden. En iedere keer als iemand verbaasd vraagt of je het zelf gebouwd hebt, word je er aan herinnerd dat je iets bijzonders voor elkaar hebt gekregen.

zelf-bouwen-hulp

Hulp bestaat in vele vormen

Zorg ervoor dat je er niet alleen voor staat. Bij zelf bouwen is het ook belangrijk om genoeg hulp te krijgen. In eerste instantie kun je je vrienden erbij betrekken. Die zijn vaak dolenthousiast en vinden het fijn om je te helpen. Het is aan te raden om je vrienden er op een later moment bij te betrekken. In het begin zijn de klussen eenvoudig en richting het einde kun je goed hulp gebruiken. Naast vrienden zijn er ook veel vrijwilligers te vinden die willen weten hoe het is om een tiny house te bouwen. Soms is het ook fijn om een professioneel klusjesman uit te nodigen. Je leert gigantisch veel als ze een paar dagen met je mee bouwen. En je kunt altijd om hulp vragen bij de academy voor de nodige tips and tricks voor- of tijdens het proces.

Vraag om hulp

Reageren