Wellicht kijk jij ook Zondag met Lubach. Met name het fragment over gasvrij Nederland maakte veel los. We moeten blijkbaar van het gas af. Vooral bij Jan Rotmans, meneer van de transitiekunde, maakte Lubach met de grond gelijk. Het is prachtig om te zien hoe hij een flink betoog in mini-stukjes aan twitter moest voeren. Alsof je een sterk essay door een shredder haalt. Een sterk staaltje transitie van optimaal social mediagebruik… Of misschien nog erger, een discussie die alleen over techniek gaat. Wat mij betreft moeten we het over gedrag gaan hebben.
Technisch gezien is het een gigantische uitdaging om in Nederland op economische wijze je huis te verwarmen. Het weer in Nederland gaat alle kanten op en zonne-wind-energie is niet voldoende of moet met gebruik van enorme buffers gepaard gaan. Buffers in de vorm van boilers of accu’s bijvoorbeeld. Het resultaat is een gigantische brei aan installaties om van het gas af te komen. Terwijl gas nog altijd een zeer efficiënte bron van energie is. Lubach merkte terecht op dat mensen een hele kamer moeten opofferen voor al die techniek. In mijn optiek ook gigantisch inefficiënt. De warmtepomp wordt te vaak en onterecht als oplossing aangedragen om huidige woningen van het gas af te krijgen. Je kunt het alleen goed toepassen als integraal onderdeel van het ontwerp, niet als toevoeging. Ik heb het er graag met je over tijdens de klimaatcomfort les.
Als tiny house bewoners hebben wij ook techniek in huis. Wij hebben ervoor gekozen om de uitdagingen van het Nederlands klimaat op te vangen door diverse bronnen aan te spreken. We benutten zonne-energie voor stroom die onze boiler voorziet van warmte (alleen op zonnige dagen). We stoken hout voor de warmte in huis. Koken op gas en hebben sinds kort ook nog een geiser op gas als “naverwarmer” van het water uit de boiler. We hebben een hybride vorm van energievoorziening in huis. Hierdoor hebben we een technische ruimte die ongeveer een tiende van onze woning in beslag neemt. Je zou kunnen zeggen dat ook tiny houses met precies hetzelfde probleem zitten als de rest van de Nederlandse woningen. Ware het niet dat tiny houses, in absolute zin, VEEL minder energie verbruiken.
MINDER energie verbruiken is de enige echte manier om de klimaatdoelstellingen te halen.
Wij hebben ervoor gekozen bewust klein te gaan wonen en te zorgen dat we daardoor minder energie nodig hebben. Van het gas af, OF van het aardgas af, is een politieke keuze van een onbekwaam “groenste” kabinet ooit, waar transitiedeskundigen het lekker warm van krijgen. Het slaat volledig de plank mis, want het blijft gebaseerd op een economie van oneindige groei. We weten (hopelijk) allemaal dat als de hele wereld zou leven zoals Nederland, we meer dan 1,6 aarde nodig hebben. Het is dus vooral zaak om minder energie te gebruiken dan “anders” energie te gebruiken. Hoe dan?
Niet iedereen hoeft of kan kiezen voor een tiny house, wat ook zeker niet de oplossing is. Maar je kunt wel je gedrag aanpassen en minder energie verspillen. “Een trui aan doen” spreekt voor zich, maar is net als “geitenwollensokken” niet echt van deze tijd. De gedragsverandering die je nodig hebt begint bij bewustwording van wat je verbruikt. Wij zijn door off-grid te leven bijzonder bewust van wat we verbruiken en nodig hebben.
Daarom pleit ik voor een meldingssysteem in huizen dat aangeeft wanneer je voorbij je dagelijkse verbruik gaat van wat de aarde voor een dergelijke bron kan genereren. Als jij keer op keer een melding krijgt als je onnodig warm water staat te verspillen tijdens het douchen dan weet ik zeker dat jij er een sport van gaat maken die melding niet te krijgen. Koppel het aan een landelijke highscore en kijk dan eens hoe snel mensen kunnen transitiekantelwentelveranderen. Daarvoor hoeven we niet noodzakelijk op korte termijn van het (aard)gas af.
Lees je dit en denk je: “Met dat idee ga ik rijk worden!” ? Dan wens ik je succes en mag je de Academy ook een beetje sponseren. Ben je een overheid die dit idee ziet zitten? Neem contact met me op, ik denk graag mee en nodig je uit voor een goede brainstormsessie op de plek waar wij leven. Ben je een eenvoudige burger? Houd dan vooral 1,5m afstand.
Ik wens jullie een fijne discussie! Gegroet,
Jan-Willem