Ben je de hut van kleden, kussens en tafellakens ontgroeid en droom je van het echte werk? Doe je misschien elk jaar mee aan de huttendorpen, en zou je nu weleens een permanente hut willen bouwen? Dan is dit hét boek voor jou. Met dit boek leer je niet alleen een hut maar ook kippenrennen, konijnenhokken of kattenpaleizen te bouwen, Jan-Willem laat je ook zien welk materiaal je het beste
kunt gebruiken, geeft tips waar je materialen goedkoop of zelfs gratis kunt krijgen en geeft je een heldere stap-voor-stap-instructie over het juiste en veilige gebruik van gereedschap. Hij geeft zelfs uitleg bij het aanleggen van basale elektriciteit en eenvoudige water- en afvoerleidingen, want een ondergelopen hut of konijnenhok is natuurlijk niet de bedoeling.
Aan bod komen onder meer:
Plan maken • Timmeren • Schroeven • Boren • Werken met gereedschap • Zelf doen of hulp vragen • Veilig werken • Overleggen en samenwerken • Verschillende soorten hutten • (Veilige) booby traps • En nog heel veel meer!
Koop het boek bij je lokale boekhandel of bestel nu online bij:
Hieronder kun je alle hutten uit het boek vinden als 3D modellen. Ze zijn te openen met het programma Sketchup. Dat is een eenvoudig aan te leren hulpmiddel om een 3D model te maken. Je kunt dat programma gebruiken om de maten op te zoeken van de verschillende hutten. Als je nog niet bekend bent met het programma dan kun je onze online sketchup lesmodule bestellen. Daarmee krijg je les in het programma aan de hand van een reeks filmpjes.
Ze worden veel bij huttenbouwweekenden gebruikt: pallets. Hiermee zet je in korte tijd een hut in elkaar. Het gaat vaak wel om hutten voor een korte periode; ze worden snel weer afgebroken.
Niets leuker dan een hut bouwen in een grote tuin. Zoals je kunt zien staat de hut ongeveer een halve meter boven de grond. Hierdoor heb je toch het gevoel hoog en veilig te zitten. Je kunt alles goed in de gaten houden.
Dit is een creatief ontwerp voor alle rijtjeshuizen met een puntdak. In de nok is ruimte om een kleine hut te bouwen – ideaal om te gebruiken als game room. Iets minder goed om avonturen te beleven, want die beleef je buiten!
De hut wordt gebouwd op een bolderkar zodat je hem achter je aan kunt trekken. Je kunt ook een ander soort kar nemen – een kleine aanhanger, bijvoorbeeld, zodat je de hut achter een skelter kunt zetten.
Een hut op het water is misschien wel het leukste wat je kunt maken. Lekker ronddobberen op een meertje of roeien in een sloot. Dan breng je de hut naar het avontuur in plaats van andersom.
De boomhut spreekt het meest tot de verbeelding. Zo’n hut wordt vaak rondom de stam en tussen de takken gebouwd. Het volgende ontwerp is bedoeld voor rondom de stam.
In een kippenren kunnen kippen beschermd rondlopen, slapen, eten en broeden. Ga je zo’n onderkomen bouwen, dan moet je een aantal onderdelen maken: het hok zelf, de overkapping en de omheining.
Sommige honden zijn het liefst altijd buiten. En voor veel rassen is het ook beter dat ze buiten slapen. Net als mensen zijn ze gevoelig voor regen en kou. Daarom moeten ze altijd kunnen schuilen in een hok.
De meeste katten slapen het liefst binnen. Ze zijn graag buiten actief, maar wisselen dat graag af met dutjes onder dak. Een kattenpaleis is dan een fijne uitkomst.
Een konijnenhok is te vergelijken met een kippenren. Het bestaat uit een binnenhok, een buitenhok en een mogelijkheid tot uitloop. Konijnen zijn nieuwsgierig en hebben aandacht en speelmogelijkheden nodig.
Insecten hebben het de laatste jaren moeilijk, terwijl ze essentieel zijn voor de biodiversiteit. In tuinen zie je insectenhotels hangen of staan, die deze beestjes een overnachtings- of overwinteringsplek bieden.
Hamsters zijn leuke beestjes om een hok voor te maken. Ze zijn nieuwsgierig en houden van spelen en uitdaging. Ze hebben ook veel beweging nodig, vandaar dat een looprad nooit mag ontbreken.
Een wormenbak is een compostbak voor biologisch afval zoals groente en fruit. De wormen eten de etensresten op en poepen die weer uit als compost, een goede voedingsstof voor planten.