Ontwerpkeuzes voor ons Tiny House

Het ontwerpen van een Tiny House is geen eenvoudige opgave. Zeker niet als deze ook nog eens gebouwd moet worden op wielen. We hebben dan ook met veel dingen rekening moeten houden zoals: gewicht, materialen, afmetingen, persoonlijke wensen, bouwbaarheid, enz. De ontwerpkeuzes zijn een zoektocht geweest naar de juiste combinatie van uitgangspunten.

ontwerpkeuzes-dakIn onze eerste schetsen waren we vooral bezig met een idee van het koppelen van meerdere huisjes. Het is een gedachte die veel mensen in eerste instantie krijgen als ze gaan nadenken over de mogelijkheden. Het is ook niet zo gek. We worden in het dagelijks leven behoorlijk beïnvloed door het idee dat meer ruimte maken altijd beter is. Maar als je er dan mee aan de slag gaat voor het ontwerp van een Tiny House dan worden veel dingen duidelijk. Een half jaar geleden wilden wij nog mee doen aan de bouwexpo van Almere. We hadden het concept voor “Tiny LAT Houses”. In principe koppelbare huisjes zodat je samen met een ander, letterlijk apart, kan samenleven. En mocht je hem of haar zat zijn, dan koppel je weer los van elkaar. Een leuke gedachte, maar wat is nu werkelijk de kwaliteit die het koppelen kan opleveren? De twee ruimtes die je tegen elkaar zet, moeten in de gekoppelde situatie wel een “nieuwe” functie of meerwaarde creëren. En “ruimte” op zich, is niet echt functioneel. Als je een keer de ruimte voor jezelf zou willen, dan zit je alsnog vast aan de ander. De conclusie over het koppelen van huisjes: beter niet.

ontwerpkeuzes-vouwdak

Toen kwamen we bij de volgende gedachte die ons ook flink heeft doen nadenken. We wilden graag een uitklapbaar dak… Het leek ons handig om daarmee extra hoogte en ruimte te winnen. In gesloten situatie zou je voldoen aan de maximum hoogte voor transport. Je komt er dan alleen achter dat je een hele hoop problemen op de hals haalt. Het waterdicht krijgen van het hele verhaal en de aansluiting met isolatie. Uiteindelijk was je zoveel ingrepen verder, dat je met een zeer complex ontwerp en teveel extra gewicht over bleef. Hetzelfde was ook toepasbaar op uitschuifbare blokken. De ruimte die daardoor binnen ontstaat is feitelijk functieloos. En de technische problemen die het veroorzaakt zijn eindeloos. Het blijft natuurlijk nog steeds tot de verbeelding spreken; een transformer huisje dat ruimte maakt door zich uit te vouwen. Maar in de realiteit kun je toch beter voor een eenvoudige vorm kiezen. Het zorgt niet alleen voor een bouwbaar huisje, maar ook voor een constructief stevigere basis. Uiteindelijk is een Tiny House niet bedoeld voor het winnen van ruimte, maar om het efficiënt te gebruiken. Hoe kleiner je huis, hoe groter je leefomgeving!

ontwerpkeuzes-split-levelDan kies je eindelijk voor eenvoud en heb je weer eens een leuk ontwerp op tafel gelegd. Je gaat proberen om je voor te stellen hoe het is om erin te wonen. Slapen in een loft; hoog en waarschijnlijk warm. Dan zet je een raampje open, maar moet je wel iedere keer moeilijk doen om je dekbed te verschonen. En een kledingkast boven? Willen we dat dan eigenlijk wel? We zochten de oplossing in het ontwerpen van een doorschuifkast. Het leek ons heel gaaf om de kast naar beneden te trekken wanneer het nodig was. En het leek voor lange tijd ook een “defining feature” te worden van ons huisje. Maar toen zagen we een split-level huisje voorbij komen. Beneden slapen en boven een zit plek. Na een snelle ontwerpoefening zagen we de voordelen al voor ons. Een lagere trap (de treden dienen als kledingplanken), een leeshoek en bureau boven, makkelijk naar bed gaan (of er ‘s nachts uit voor de wc) en een kastenwand die van beneden te bereiken is. Dit zijn ontwerpkeuzes die helemaal passen binnen de gedachte van de eenvoud. Zowel boven als onder hoef je toch niet te staan.

We hadden in onze eerste schetsen de keuken ook altijd tegenover de openslaande deuren staan. Langs de wand in het verlengde van het huisje. Een mooi keukenblad met een wasbak, keukenkastjes, mooi raam met veel licht. Maar wat nam het toch eigenlijk veel ruimte in beslag. Kunnen we daar niet iets mee? Bij wijze van experiment hebben we de keuken overdwars gezet voor de badkamer. Feitelijk ontstonden er zo twee delen, met een kooktoestel en een spoelbak. Het aanrechtblad zat alleen nog in de weg als je naar de badkamer wilde komen. De oplossing was simpel, het blad doorzagen en opklappen. Je gebruikt het blad alleen als je gaat koken en opgeklapt ga je zo ook geen onnodige spullen op het aanrecht verzamelen. Het keukenkastje boven de spoelbak is ook gelijk een druiprek. In Italië passen ze dit heel vaak toe. Scheelt veel ruimte en tijd. Je hoeft niet meer af te drogen of naderhand op te bergen. Een kleine praktische keuken, meer heb je niet nodig. Tenzij koken je grootste hobby is natuurlijk!

Voor de badkamer waren we er al heel snel uit wat het moest worden. Een klein badje, dat meteen dienst doet als douchebak. Lekker om in te zitten of om de lakens in te wassen. En dan een klein raam om te genieten van de omgeving en de omgeving van jou. Oh nee, toch maar iets van een gordijn ervoor. Naast het bad een eenvoudige wasbak met een klein kastje. In het midden van de ruimte zodat je er lekker kunt staan. Daarnaast een inbouw compost toilet. In eerste instantie kiezen we hiervoor, omdat we willen weten hoe het is in gebruik en of we veel last krijgen van eventuele luchtjes. Als het niet bevalt kunnen we altijd nog kiezen voor een super deluxe composttoilet. Het leek ons wel handig om een extra deur te maken naar buiten. Niet alleen voor het wegbrengen van de compostemmer, maar ook als vluchtweg.

ontwerpkeuzes-impressie

Zo zijn er nog een hele hoop meer ontwerpkeuzes die wij hebben gemaakt. Hierover zullen we zeker nog meer vertellen. 1 ding is duidelijk, het kiezen voor een Tiny House komt in alle vervolgkeuzes terug. Je kiest voor eenvoud en efficiëntie. Een denkwijze waar we steeds meer van doordrongen beginnen te raken.

 

Reageren