Kleine Klussers versterken de Academy

Een nieuw gezicht

Vanaf deze zomer sluit ik, Maarten-Bas, mij aan bij de Tiny House Academy. Even voorstellen:
Wat mij energie geeft in het leven is plezier, avontuur, uitdaging en met positieve energie iets voor anderen kunnen betekenen. Nu duurde het even om hierachter te komen en is niet alles wat ik heb gedaan in lijn met deze zogenaamde waardes. Iets passends vinden bleek een ontdekkingsreis op zich.

Tijdens de studie bedrijfskunde en daarop volgend de master supply chain management heb ik mij dan ook veel gefocust op wat er naast de studie te doen was. Evenementen organiseren voor studenten, buitenland stage en op vakantie wanneer dat maar kon. Tijdens mijn stage in Australië heb ik een relatie gekregen met mijn vriendin Leonore. Het pact wat we hadden gesloten was om nooit in een sleur te raken, of positief verwoord ‘hou het spannend’.  Na Australië wilden we meer van de wereld ontdekken. Toen we de studie hadden afgerond ging onze volgende reis naar Zuid-Amerika. We hebben deze reis een half jaar in een camper afgelegd die mechanisch zo slecht was dat die zijn laatste rustplaats in Chili heeft gevonden. Geluk bij een ongeluk hebben we daarna bikepacking ontdekt en zijn we op de fiets verder gegaan.
Na dit avontuur was een logische volgende stap om iets met de kennis van de studie te gaan doen in een kantoorbaan. Na wat verschillende pogingen werd het duidelijk dat het leven achter een bureau niet mijn ding is en riep het avontuur om een eigen huis te bouwen. Met veel plezier woon ik nu op de Kleine Burg in Rotterdam in een tiny house. Met de oprichting van Kleine Klussers help ik nu anderen hun eigen tiny house te kunnen bouwen. 

Een camper maar dan groter

In 2016 hebben Leonore en ik een busje in Chili gekocht en deze omgebouwd tot camper. Het proces van het bouwen (al was het een grote relatie test) en er vervolgens in leven was fantastisch. Om na een rijdag de camper op een mooie plek te parkeren en vervolgens het riedeltje van koken, chillen en slapen in een prachtig zelfgemaakt hokje voelde heel goed. Na de reis dachten we ‘dit gaan we nog een keer doen maar dan groter, een huis’.
In 2019 zijn we in de keilewerf begonnen met het boek ‘Bouw je eigen tinyhouse’ en een sketchup les van Jan-Willem op zak. We hadden 1 maand over het ontwerp gedaan waarbij ik overdag een beetje met lego speelde en Leonore het ‘s avonds allemaal afschoot om de volgende dag weer opnieuw te beginnen. Eindresultaat: 2 units, 1 functioneel en 1 speelruimte met een puntje in het dak, een globale indeling en verder laten we het afhangen van de materialen die we kunnen vinden. Met een budget van 20.000 euro en een duurzaam hart doen we zo veel mogelijk met tweedehands materiaal.
We hebben ons project op workaway gezet. Een website waar projecten en bedrijven op staan waar je voor kost en inwoning aan kan meewerken. Wat meestal vooral gezellig was en soms het proces iets heeft versneld. Ook hadden we een handige pensionado die eens per week mee kwam klussen en vooral ook veel commentaar had op het zootje ongeregeld. En zo voelde het vaak ook. Ik heb meer dan eens gedacht dat we de minst goed voorbereide mensen ooit zijn die een Tiny house gaan bouwen. We waren slechts de helft van de tijd aan het bouwen. De andere helft was zoeken en verzamelen van materialen en uitzoeken hoe je dat nou moest inbouwen. Menig leverancier is helemaal suf gebeld met vragen over een product dat we vaak niet eens bij hem hadden gekocht omdat we het ergens tweedehands hadden gehaald. We zijn er achter gekomen dat ook de bouwwereld vol aardige behulpzame mensen zit die graag met ons mee dachten.
Na 6 maanden klussen waren we een heel eind en kregen we te horen dat we het huisje samen met 4 anderen in Dordrecht konden plaatsen. Een maand later (eind maart 2020) gaat ons huisje dan over de snelweg, wat nog spannend was of dat nog wel kon want corona had net zijn intrede gedaan in Nederland. Gelukkig kon de bouw en transportsector nog doorgaan. En zo zag ons huisje voor het eerst daglicht. In dit nieuwe licht vonden we het een beetje op een strandhuisje lijken. Aan het permanente gevoel van vakantie in ons eigen huis konden we wel wennen. 

En dan…

Tijdens de bouw van ons huisje ontmoette we Erik. Samen met zijn vrouw Parel hebben ze in recordtijd de ontwerpcursus doorlopen en een tiny house voor hun gezin weten te bouwen. We hadden allebei een mooie schuifpui op marktplaats gezien en met een gehuurd busje gingen we op pad om deze op te halen. Op de een of andere manier is al het tweedehands materiaal altijd ver weg. Dus we zaten wat uurtjes samen in de cabine. We hadden het over het leven na de bouw en wat te doen met al die kennis die we hadden opgedaan tijdens. We hebben veel over onszelf geleerd want met zo’n groot project waarin alles nieuw is wordt je als persoon flink uitgedaagd. En geleerd over verschillende disciplines in de bouw: ontwerpen,  hout skelet bouw, elektra, water en nog veel meer. We wilde graag wat met deze opgebouwde kennis doen en andere stimuleren om ook hun eigen huis te bouwen. Zo ontstond ons idee voor De Kleine Klussers en ons concept van zelfbouw begeleiding voor Tiny Houses.
De grootste uitdagingen van de bouw zijn het vinden van een geschikte bouwplek, de investering in al het benodigde gereedschap en het daadwerkelijke bouwproces vormgeven. We hebben daarom een werkplaats opgezet met ruimte voor 4 Tiny houses, al het gereedschap dat nodig is en wij als ervaringsdeskundigen om mensen te begeleiden en later ook huisjes voor mensen bouwen. We zijn inmiddels met zijn vijven en hebben ondertussen 17 huisjes gebouwd waarin het voor iedereen zijn of haar hoofdwoning is. In de werkplaats is er een leuke community ontstaan van mensen die allemaal dezelfde grote verandering in hun leven doormaken en veel van deze mensen zijn na de bouw buren geworden. 

Tiny House Academy

Bij de Tiny House Academy hoop ik aanvullend op de ontwerpcursus mijn kennis te kunnen delen op het gebied van materiaalkeuzes en het bouwproces. Ik zou dit graag in de vorm van online modules doen die zullen helpen bij de voorbereidingen om te beginnen met bouwen en tijdens het bouwproces zelf. Mogelijk zou dit later uitgebreid kunnen worden met een vervolgcursus gericht op de zelfbouw. 

 

Reageren